top of page
 • Ik heb helemaal geen ervaring, welke workshop of cursus is voor mij geschikt?
  Al mijn workshops en cursussen zijn voor alle niveaus, doordat iedereen op eigen tempo aan een eigen project werkt. Als het bevalt, kom je gewoon nog eens terug; voor dezelfde óf een andere workshop of cursus. Omdat je je eigen projecten bepaald kun je met iedere cursus je eigen lat steeds hoger leggen, als je dat wilt.
 • De workshops en cursussen zijn volgeboekt. Kan ik op een wachtlijst?
  Voor de workshops en cursussen op de site heb ik geen wachtlijst. In het geval dat er ergens een plekje vrijkomt, bied ik die opnieuw aan via de site en/of Instagram. Soms loont het dus om nog eens op de site te kijken.
 • Geef je ook les in draaien met een (elektrische) draaischijf?
  Nee, ik geef alleen les in kleien met de hand (handvormen). Handvormen is heel veelzijdig. Zo kun je beelden boetseren, vazen of kommen maken door te werken met ringopbouw of platen klei monteren in strakke vormen. Het geeft je de vrijheid om je eigen stijl te ontdekken en te ontwikkelen en te experimenteren met verschillende technieken. Tijdens de workshops en cursussen kun je al deze technieken uitproberen.
 • Wanneer is mijn werk klaar?
  Wanneer je werk klaar is, moet het eerst drogen. Afhankelijk van de grootte en de dikte van je werk duurt dat 1 tot 2 weken. Volg je een workshop, dan moet je werk daarna nog 2x gebakken worden. Na een workshop duurt het gemiddeld 2,5 week voor je je werk kunt ophalen. Volg je een cursus, dan is je werk voor het einde van de cursus al 1x gebakken. Dan duurt het na de laatste cursusdag gemiddeld zo'n 10 dagen voor je werk klaar is.
 • Wat als ik nou thuis wil gaan kleien?
  Bij Keramikos, aan de Conradweg 19 in Haarlem, is alles te koop wat je nodig hebt. Ze helpen je graag en goed. Begin met wat klei en wat houtjes. Ga lekker aan de slag en kijk dan wat je verder nodig hebt. Je werk kun je laten bakken bij Klei Atelier Haarlem. Als klei raadt ik de K2000 van Keramikos aan. Fijne veelzijdige klei voor beginners en gevorderden.
 • Wat als ik nou thuis wil glazuren?
  Bij Keramikos aan de Conradweg 19 in Haarlem is alles te koop wat je nodig hebt. Ze helpen je graag en goed. Voor het fijne decoreerwerk, als je bijvoorbeeld bloemen of strepen of ruitjes wil glazuren, raad ik de Mayco Stroke and Coat aan. Deze glazuur kun je mengen als verf: rood en geel wordt oranje en geel en blauw wordt groen. Je kunt het dekkend aanbrengen in 2 of 3 lagen, of er als waterverf mee werken in (verdunde) lagen over elkaar. Verder raad ik de Botz glazuren aan. Dat is makkelijke glazuur om mee te werken en het lukt (bijna) altijd. De Botz glazuren hebben mooie kleurschakeringen, of een spikkeltje of een vlekje wat het glazuur mooi levendig maakt. Let bij het kopen van glazuur altijd op de stooktemperatuur. Dat is belangrijke informatie als je je werk wil (laten) afbakken.
 • Hoe werkt de bakservice?
  Als je je kleiwerken bij mij wil laten afbakken: stuur een mail naar info@kleiatelierhaarlem.nl om een afspraak te maken om je werk te komen brengen. Graag hoor ik welke klei/glazuur je gebruikt en op welke temperatuur je je werk wil laten bakken. Je kunt een hele over huren voor €125,- of laten bakken voor €7,50 per kilo. Ik bak minstens een keer per week op aardewerktemperatuur (1040° C); werk wat op die temperatuur gebakken moet worden kan dus vaak mee in een stook en is dus sneller klaar. Ik bak minder vaak op hogere temperaturen. Dan zul je even geduld moeten hebben of je moet een hele oven afhuren. Klei Atelier Haarlem gaat zorgvuldig te werk en is niet aansprakelijk voor eventuele breuken of andere complicaties.
 • Ik wil een vaste dag komen kleien, kan dat ook?
  Ik heb doorlopende cursussen op dinsdagavond 19.30-22.00 en woensdagochtend 09.30-12.00. In de schoolvakanties is er geen les. Kosten zijn €380,- voor een blok van 12 lessen. Daarna is de cursus is per blok van 6 lessen opzegbaar. Voor deze cursus is een wachtlijst. Je kunt je voor deze wachtlijst aanmelden door een mail te sturen met je naam, telefoonnummer en de cursusdag van jouw voorkeur (dinsdagavond of woensdagochtend dus). Denk er even goed over na: het heeft geen zin je voor de wachtlijst aan te melden als je voorlopig toch niet kan of als je nog twijfelt of dit wel wat voor je is.
 • Mag je kleien als je zwanger bent?
  Alle materialen zijn veilig om mee te werken. Je zit op een kruk aan een tafel te werken; als dat comfortabel genoeg is voor je, is geen probleem. Ik geef geen les in draaien met een draaischijf, dus je hangt ook niet voorover op je buik.
bottom of page